Zagrebačka županija osigurava 70.000 maski za učenike osnovnih i srednjih škola

 

Prvog školskog dana oko 32.000 djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu na području  Zagrebačke županije na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske – rečeno je jučer na sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima svih lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Sredstva za kupnju maski osigurala je Zagrebačka županija.

Spomenuti sastanak održan je uoči početka nove školske godine te dolaska jeseni s ciljem pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja zaraze COVID-19 u predstojećem razdoblju. Dogovoreno je kako će se ovakvi sastanci održavati jednom mjesečno tj. po potrebi i češće.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić  podsjetio je kako je najavljeno da će se u predstojećem razdoblju izbjegavati donošenje horizontalnih mjera koje će se odnositi na cijelu RH. „Sukladno uputi Nacionalnog stožera lokalni i županijski stožeri u predstojećem  razdoblju imat će vrlo važnu ulogu u smislu predlaganja mjera za svoja područja Nacionalnom stožeru“ – rekao je Babić te dodao kako trenutno u Zagrebačkoj županiji nema potrebe za donošenjem posebnih mjera. „Zahvaljujući odgovornim građanima, ali i svim snagama civilne zaštite do sada nismo imali niti jedno žarište, a uspjeli smo sačuvati i domove za starije“.

Upoznao je prisutne s procedurom kako se prijedlozi  šalju prema Nacionalnom stožeru. Vezano za početak školske godine rekao je kako je cilj spriječiti širenje virusa među djecom te zaštiti starije te da  trenutno ravnatelji škola rade na stvaranju uvjeta kako bi se čitav niz propisanih mjera mogao provoditi u školama. Najavio je i održavanje posebnog sastanka s ravnateljima škola. „Županija nabavlja oko 70.000 pamučnih maski za djecu kako bismo rasteretili roditelje i zaštitili djecu i starije“ – poručio je.

Davorin Gajnik ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije rekao je da hitna medicina uredno funkcionira,  da je od početka pandemije 14 djelatnika prošlo samoizolaciju, ali srećom nisu bili zaraženi, te da raspolažu s dovoljnim količinom zaštitne opreme.

Prema riječima ravnatelja Većeslava Bergmana, Dom zdravlja Zagrebačke županije funkcionira u posebnim uvjetima i u svim ispostavama se provodi trijaža radi koje pacijente povremeno negoduju, opreme se koristi mnogo, ali se i stalno nabavlja, a trenutno je dvoje zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji Krunoslav Sokol epidemiolog  Županijskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako i Zagrebačka županija bilježi rast zaraženih. Radi se uglavnom u povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih. Primjetan je trend porasta oboljelih u mlađoj populaciji od 10 do 29  godina.

„Do kraja svibnja udio oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina bio je 3,8 posto, a sada je 6,3 posto. U dobnoj skupini od 20 do 29 godine prije smo imali 11,5 posto, a sada je taj postotak narastao na 29 posto“ – pojasnio je Sokol te apelirao na mlade da se drže mjera.

Inače, jučer je bilo točno 6 mjeseci od kada je zabilježen prvi slučaj COVID- 19 u Zagrebačkoj županiji.

Do 27.8.2020. godine  evidentirano je 408 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 129 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 268 osoba, a 11 ih je preminulo.

Dnevno izvješće o broju oboljelih dostupno je na web stranicama Zagrebačke županije :  www.zagrebacka-zupanija.hr