Udruga sv. Martin Pisarovina

Udruga Sv. Martin Pisarovina osnovana je 20.03.2014. godine s ciljem skrbi o socijalno osjetljivim skupinama i s ciljem poboljšanja kvalitete života građana – starijih i nemoćnih osoba, osoba oboljelih od dijabetesa i drugih marginaliziranih skupina.

http://www.pomoc-u-kuci.com/ 

Sjedište  Udruge je u zgradi  Stare škole u Pisarovini na adresi :

Ivana Gorana Kovačića 2.
Info: tel. 098/921-2401

 

Osnovni sadržaj djelatnosti Udruge Sv. Martin je:  

  • uspostavljanje i održavanje kontakata i suradnje sa socijalno osjetljivim skupinama, stručnim osobama, tijelima jedinica lokalne i područne samouprave te drugim institucijama i organizacijama.
  • unapređenje i poboljšanje kvalitete života
  • pružanje socijalnih usluga – pomoć u kući za starije i nemoćne osobe
  • djelovanje usmjereno unapređenju,poboljšanju i promociji zaštite ljudskog zdravlja.

 

PRUŽANJE SOCIJALNE USLUGE POMOĆ U KUĆI

Udruga Sv. Martin Pisarovina započela je 01.06.2014. godine sa pružanjem socijalne usluge pomoći u kući. Udruga ima tri zaposlena radnika. Trenutno imamo 33 korisnika usluga sa područja Općine Pisarovine, Lasinje i Klinča Sela.

Ova usluga pružala se od 2010. godine do 30. travnja 2014. godine u okviru Programa   „Pomoć u kući starijim osobama“  čiji je nositelj bilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a potpisnik Ugovora s Ministarstvom bila je Općina Pisarovina. Uz Ministarstvo ,Program su sufinancirale Općina Pisarovina i Zagrebačka županija. Redefiniranjem Programa, Ministarstvo je završilo  s njegovim financiranjem, te se usluge pomoći u kući mogu pružati sukladno odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi,a pravo na ovu uslugu korisnici ostvaruju rješenjem centra za socijalnu skrb. Obzirom na novi model pružanja usluge, kao pružatelj usluge na području Općine Pisarovina, Lasinja i Klinča Sela djeluje Udruga Sv. Martin Pisarovina, koja ispunjava minimalne uvjete za pružanje usluge pomoći u kući (imamo licencu) te je upisana u upisnik pružatelja socijalnih usluga kojeg vodi nadležno Ministarstvo. Udruga ima predmetnu uslugu ugovorenu s Ministarstvom socijalne politike i mladih, sukladno kojem ostvaruje novčana sredstva od Ministarstva, za korisnike koji to pravo ostvaruju rješenjem centra za socijalnu skrb.

„ DIJABETIČARI „

Uz pružanje socijalne usluge pomoći u kući, jedna od djelatnosti Udruge je i djelovanje usmjereno unapređenju, poboljšanju i promociji zaštite ljudskog zdravlja, djelovanje ka unapređenju zaštite oboljelih od šećerne bolesti i okupljanje svih zainteresiranih koji svojim radom i znanjem žele pomoći osobama oboljelim od dijabetesa. Stoga je u sjedištu Udruge na adresi I.G.Kovačića 2 u Pisarovini , svaki utorak od 8 – 10 sati organizirano mjerenje šećera u krvi,mjerenje tlaka i tjelesne težine za članove Udruge, sve oboljele od dijabetesa kao i za sve naše mještane koji žele provjeriti svoju  razinu šećera u krvi ili samo izmjeriti tlak.

 

Udruga Sv. Martin Pisarovina partner je u projektu LAG-a Vallis Colapis čiji sadržaj možete vidjeti ovdje:

http://leader.vallis-colapis.hr/index.php/pocetna/esf-projekt-koordinacija-za-pruanje-socijalnih-usluga-na-podruju-karlovake-i-sisako-moslavake-upanije.html

U okviru projekta ce se pruziti pomoc lokalnim udrugama koje rade sa starim i nemocnim u seoskim zajednicama. Najaktivnijim udrugama na podrucju naseg LAG-a, ali i u drugim seoskim zajednicama Karlovacke i Sisacko-moslavacke zupanije ce se moguciti obuka za kvalitetniji samostalan rad, certificirana obuka clanova za geronto-domacice (s upisom u radne knjizice) te opremanje volonterskih timova opremom za terenski rad (cipele, mobiteli, kabanice, bicikli i sl.).

Ovo je prilika svim humanitarnim organizacijama (crvenim krizevima, zupnim Caritasima, lokalnim udrugama za pomoc starim i nemocnim) da nam se jave. Mogu nam se javiti cak i oni koji tek zele osnovati ovakvu udrugu. Njima ce se pomoci da se osnuju i pokrenu socijalni rad u svojim zajednicama.

Ostali partneri na ovom projektu su : Crveni kriz Duge Rese: http://www.ckdr.hr/, Caritas Sisacke biskupijehttp://www.biskupija-sisak.hr/index.php/caritas