Zavičajni muzej Donja Kupčina
Donja Kupčina bb
10451 Pisarovina

Radno vrijeme:
uto-pet    9-13
sub       10-14

 

Posjet je moguć uz najavu izvan radnog vremena.

Najave za posjet, stručna vodstva i radionice:

099/753-1224             Anđelka Vidović, stručni voditelj

Cijena ulaznica:

djeca, umirovljenici i grupe – 10 kn
odrasli   – 20 kn
obiteljska  - 30 kn

radionice – 15 kn
stručno vodstvo (uz prethodne najave za grupe do 25 ljudi) – 50 kn

 

 

Ideja okupljanja i očuvanja zavičajnih grupa seoskih stambenih i gospodarskih zgrada zaživjela je u Hrvatskoj sedamdesetih godina 20. stoljeća. Najprije se ostvarila u Donjoj Kupčini gdje je 1973. godine osnovan Zavičajni muzej. Tamo i danas stoji izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća u kojima su izloženi etnografski predmeti.

Selo Donja Kupčina arhaične je strukture s prepoznatljivim zaseocima formiranim za vrijeme obiteljskih zadruga. Sredinom 20. stoljeća iz zaseoka je na današnji prostor Muzeja premješteno pet zgrada narodnoga graditeljstva izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti, koje predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.

Tri stambene zgrade – čardaci i prizemnica, te gospodarski objekti – štala, ostava i krušna peć, izgrađeni su od hrastovih dasaka (planjki) i potječu s kraja 19. stoljeća, a popunjavali su se kontinuirano tijekom tri desetljeća tako što su sami mještani Donje Kupčine donosili predmete iz vlastitih domaćinstva koji su vremenom, procesom osuvremenjivanja, izlazili iz svakodnevne uporabe.

Na taj je način u Zavičajnome muzeju nastala bogata zbirka tekstila (narodna nošnja i ostale narodne rukotvorine bogate tradicijskim ornamentima), namještaja i druge opreme (stare peći, ormari, drveni kredenci, stolovi, stolice, kreveti) te keramičkog, željeznog i drvenog posuđa. Na isti su se način muzejski objekti punili poljodjelskim oruđem i spravama za tekstilnu obradu te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada (koje predstavlja poseban doživljaj budući da su se čitavi drveni stambeni i gospodarski objekti mogli premještati s jednog mjesta na drugo) te brojnim drugim predmetima tradicijske baštine Donje Kupčine i njene okolice.

U Muzeju se nalazi i stara kočija koja je bila jedino prijevozno sredstvo do dolaska bicikla i automobila, a u njegovu dvoru smješten je zdenac na šibu s drvenom krunom.

Zavičajni muzej Donja Kupčina svojim posjetiteljima nudi toplu dobrodošlicu čuvajući kulturna i prirodna obilježja pisarovinskog kraja.

Za prikaz cijelog letka kliknite na sliku