KUD “BRATINEČKO SRCE”

KUD "BRATINEČKO SRCE" BRATINA

Bratina 118, 10451 Pisarovina
tel./fax.:01 6296-054
gsm: 091 6296-054

kud.bratinecko.srce@zg.t-com.hr
http://www.kud-bratinecko-srce.hr/
http://hr-hr.facebook.com/kudbratineckosrce

Društvo je osnovano 2007. godine na temeljima stoljetne folklorne tradicije Bratine, trenutno broje oko 70 članova koji djeluju u pet skupina. Uz pjesme i plesove Bratine ansambl KUD-a izvodi i plesno-pjevačke koreografije ostalih dijelova Hrvatske.

Članovi su IGF Međunarodne unije folklornih skupina te Hrvatskog sabora kulture, ostvarili su mnogobrojne međunarodne i domaće nastupe. Izdali su dva nosača zvuka i jedan DVD, a dobitnici su brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada.

Osobe za kontakt:

Snježana Skenderović, predsjednica 091/6296-054
Darko Penezić, tajnik 091/2022-494

 

CRTICA IZ FOLKLORNE POVIJESTI BRATINE

Folklorna tradicija u Bratini seže još u tridesete godine prošlog stoljeća kada je 1935. godine osnovan prvi ogranak pod nazivom ''Sloga'' koji je sudjelovao na raznim mjesnim smotrama, kao i na smotri u Zagrebu. Ogranak ''Sloga'' prestao je s radom 1943. godine uslijed postojećih zbivanja i dolaskom Drugog svjetskog rata na ovo područje tijekom kojeg je i poginuo veći dio članova.

1950. godine u selo Bratina dolazi učiteljski bračni par Mirko i Barica Rebrović te već 1951. godine obnavljaju ogranak. Te iste godine ogranak mijenja naziv u ''Ogranak seljačke sloge'' Bratina. Pod tim imenom daju svoje zapažene rezultate i u samom mjestu i na raznim smotrama u kotaru o čemu je pisao dr. I. Ivančan, kao i na republičkoj smotri u Puli. ''Ogranak seljačke sloge'' radio je u suradnji s Institutom za narodnu umjetnost i gosp. Zoranom Palčokom, hrvatskim muzikologom dr. Vinkom Žganjcem te je ostvarena velika suradnja s ''Holandijom'' (Nizozemskom) i njihovim muzikologom dr. Kunstom. 1953. osnovana je i pionirska sekcija ''Ogranka seljačke sloge'' Bratina. 1954. godine rad s ogrankom preuzimaju učitelji Branko i Olga Šutić. Ogranak je nastavio s djelovanjem do početka 60-tih godina kada prestaje s radom.

Na inicijativu više mještana Bratine, 1974. dolazi do ponovnog okupljanja mještana koji osnivaju pjevačku grupu pod nazivom KUD ''Stjepan Broz'' Bratina. Pod tim nazivom djeluju do 1989. godine kada KUD prestaje službeno s djelovanjem. U tom periodu, KUD ''Stjepan Broz'' Bratina ostvarivao je zapažene rezultate i osvajao brojne nagrade, kako u samoj Republici Hrvatskoj tako i na cijelom području bivše države. KUD je djelovao u više sekcija, a posebno je zapažena bila dječja sekcija.