Lovačka društva

Kraj je pravi raj za ljubitelje lova. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

 

Pisarovina - LU "Vepar" i LD "Golub", Jamnica Pisarovinska 10,
Predsjednik LU „Vepar“:  Tomo Miković, Lučelnica 58, tel. 099 331 9103
Tajnik:Ivica Britvec, Dvoranci 74, tel. 0981766495


Bratina - LD "Srnjak", Bratina 57b,
Predsjednik: Kruno Žunec, tel. 091/5251-052 srnjak.bratina@gmail.com


Donja Kupčina - LD "Šljuka"
tel. 091/515 4548, (Drago Kirin)


Jamnička Gorica - LD "Šljuka", Jamnička Velika 39,
Zlatko Križanić, tel. 098/279-422
Mladen Horvat, tel. 099/671-8138

 

Lovačko Društvo "Golub" iz Jamnice Pisarovinske osnovano je davne 1938. godine te je djelovalo i gospodarilo lovištem dugi niz godina i usprkos mnogim nedaćama uspjelo se samostalno održati sve do 1999. godine, kada je stjecajem okolnosti osnovana Lovačka Udruga "Vepar" koja je trenutni lovozakupnik zajedničkog lovišta br. 25 "Pisarovina - Jamnica" površine 4299 ha.

Udruga broji 66 članova te osim lova rješava probleme vezane uz lov, prihranu, nabavu divljači, održavanje i izgradnju lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata.

U jesenskim mjesecima vrši se berba poljoprivrednih kultura za prihranjivanje divljači zimi ugroženoj od leda i snijega.

U lovištu se nalazi 40 hranilišta za fazane i trče, 19 hranilišta za srne, 4 silažna stola, preko 30 solišta, 3 spremišta za kukuruz, 2 hranilišta za divlje svinje i jedno prihvatilište za sitnu divljač (volijera).

Lovište obiluje bogatom populacijom raznih vrsta koje možemo sve više vidjeti u priordi zahvaljujući zajedničkom angažiranju a to su srneća divljač, fazani, zec, trčka, sljuka, divlja patka, ponešto divlje svinje u prolazu. Od štetočina tu su lisica, divlja mačka, kuna, jazavac i tvor.

Zalaganje i trud Društva bilo je prepoznate i sa strane Komisije Lovačkog Saveza Zagrebačke Županije na natjecanju 2004. godine, te smo na proslavi sv. Huberta u Vrbovcu proglašeni najboljim lovozakupnikom u Zagrebačkoj Županiji.

Skupni lovovi organiziraju se nedjeljom koje najčešće na kraju lova okrunjujemo druženjem i opuštanjem u Lovačkom Domu gdje se produbljuju naša prijateljstva, te radimo što je nama prirodno - pričamo lovačke priče.

Osim lova za članove Društva, postoji mogućnost i organiziranja komercijalnog lova na neke plemenite vrste divljači. U tu svrhu planirano je proširenje Doma sa sadašnjih 180 m2 dogradnjom sale, proširenjem kuhinje i uređivanjem tavanskih prostorija za smještaj turista. Naš Dom je domaćin mnogih društvenih događanja unutar Općine Pisarovina.

Pored Doma nalazi se i novoizgrađena streljana letećih meta disciplina trap koju smo samostalno izgradili teživši ostvarenju davno zadanih ciljeva.

Za kraj pozdravljamo vas uz riječi stare narodne pjesme "... lijepo je biti lovac ovoga našeg kraja..."