• foto3
  • foto6
  • foto2
  • foto4
  • foto1
  • foto8
  • foto7
  • foto5

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

U srijedu 16. prosinca 2015. godine u Ozlju je upriličena završna konferencija projekta Koordinacija za pružanje socijalnih usluga Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o projektu koji nam je u 2015. godini financiran EU sredstvima kroz potporu ESF (Europski socijalni fond) s iznosom od 736.517,97 kuna. Nositelj projekta je bio LAG Vallis Colapis, a partneri s kojima smo ga provodili su bili Caritas Sisačke biskupijeGradsko društvo Crvenog križa Duga Resa te udrugaSveti Martin iz Pisarovine. Važno je napomenuti da su državna provedbena tijela preko kojih je provedena dodjela ovih sredstava i preko koji je vršen nadzor nad provođenjem projekta bili Ured za udruge Vlade RH te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

JAČANJE PRUŽATELJA SOCIJALNIH USLUGA U SEOSKIM SREDINAMA

Projekt je bio usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija koje u seoskim sredinama Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije rade sa starim i nemoćnim osobama u seoskim sredinama. Ovaj problem je izuzetno izražen u našim selima, pa smo upravo stoga pokušali ojačati one organizacije (Caritase, Crvene križeve i lokalne udruge građana za pružanje socijalnih usluga) koje rade upravo s tom vrstom korisnika. Ovo je bio i svojevrstan iskorak našeg LAG-a izvan našeg područja, na područije dvaju cijelih županija. U projekt smo uvrstili 25 organizacija tog tipa (s područja obje županije) i to 10 s područja Karlovačke i 15 s područja Sisačko-moslavačke županije. Ukupno smo radili s 11 župnih Caritasa (od toga 3 s područja našeg LAG-a tj. Lasinja, Rečica i Karlovac), 8 lokalnih udruga koje pružaju usluge pomoći u kućama za starije i nemoćne osobe (od toga 1 udruga s područja našeg LAG-a) te 6 gradskih i općinskih društava Crvenog križa (od toga 2 s područja našeg LAG-a tj. Ozlja i Karlovca).

Ovim je udrugama prvo pružena temeljita obuka za poboljšanje njihovog vlastitog rada. Ova obuka je provedena kroz 12 praktičnih radionica koje su pokrile vrlo širok raspon tema poput načina kvalitetnijeg vođenja udruge, osnova rada sa socijalno isključenim skupinama, vještina prikupljanja sredstava, osobito mogućnosti povlačenja EU sredstava, kvalitetnije upravljanje volonterima (dobrovoljcima), vođenja terenskih timova, obavljanja poslova pomoći u kućama i sl. Uključene udruge (župni Caritasi, Crveni križevi i lokalne udruge) su kroz ovaj projekt obučile 78 volontera, od kojih smo 25 najaktivnijih dodatno školovali kroz program za geronto-domaćice. Ovo je službeno priznata obuka koju je provelo Pučko otvoreno učilište Zagreb, a koja im je upisana u e-radne knjižice te se priznaje u svim zemljama EU. Povrh toga, svih 25 organizacija s kojima smo radili su opremljene biciklima, mobitelima, radnom obućom i odjećom koja će im služiti za obavljenje njihovog terenskog rada sa starijim i nemoćnim osobama u seoskim zajednicama.

POVEZIVANJE NA SUSTAVE 6 LAG-ova

Na ovaj smo način pokušali ojačati i povezati sustave Caritasa, Crvenog križa i malih lokalnih udruga koje rade u našim seoskim sredinama sa starijim i nemoćnim korisnicima. Kako bi njihovu koordinaciju dugotrajno osnažili i održali, u drugoj polovici projekta smo ih sve povezali na sustav LAG-ova. Ove dvije županije pokriva čak 6 lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova), od kojih je LAG Vallis Colapis samo jedna. LAG-ovi su upravo ona tijela koja u seoskim sredinama imaju dužnost povezivati lokalne dionike, ali i financirati njihove zajedničke i partnerske projekta. Ovo se skladno pokopilo s početkom provođenja podmjere 19.1. Programa ruralnog razvoja RH, kada svi LAG-ovi u RH počinju s planiranjem vlastitih ulaganja u razdoblju do 2020. godine. Na ovaj smo način otvorili mogućnost Caritasima, Crvenim križevima i udrugama za sudjelovanje u planiranju i kasnijem financiranju svojih djelatnosti uz pomoć LAG-ova. Tako smo svih 25 uključenih organizacija za pružanje socijalnih usluga povezali i s LAG-ovima koji pokrivaju područje ovih dvaju županija:

LAG Frankopan sa sjedištem u Ogulinu,
LAG Moslavina sa sjedištem u Kutini,
LAG Petrova gora sa sjedištem u Vrginmostu,
LAG Una sa sjedištem u Majuru,
LAG Zrinska gora Turopolje sa sjdištem u Petrinji,

ta naravno našim LAG-om. Vjerujemo da smo time dali dobar primjer kako se skladno mogu povezati i nadopuniti 2 različita EU programa financiranja. Aktivnosti obuke i jačanja kapaciteta organizacija za pružanje socijalnih usluga, koje smo započeli kroz ESF, nastavljamo financirati kroz mjere Programa ruralnog razvoja RH.

članak