• foto1
  • foto2
  • foto3
  • foto6
  • foto4
  • foto8
  • foto5
  • foto7

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

DSC 0494Završene su Kupske večeri koje su se održale 15. – 17. 7. 2016., najposjećenije u zadnjih nekoliko godina. Nakon dobro provedenog petka uz TS Colapis i TS Begini, u subotu su nas zabavljali Ritam noći i TS Fijaker. Uz neumoljivu kišu, još neumorniji bili su posjetitelji koji su se zabavljali do jutra.

U subotu je sedam ekipa ribičkih društava „Smuđ“ Donja Kupčina, ŠRD Jastrebarsko, KŠR Korana Karlovac, ŠRD Lijevo Sredičko, ŠRD Draganić, ŠRD Kupa Lasinja, ŠRD Ozalj održalo ribičko natjecanje „Kup Kupe“. Prijelazni pehar osvojila je ŠRD Ozalj. Natjecanje je trajalo četiri sata.

Nedjelja nam je donijela sunčanije vrijeme i mnoštvo događanja.

Dan je započeo susretom hrvatskih branitelja u organizaciji Općine Pisarovina i novoosnovane Udruge branitelja općine Pisarovina. Okupljeni hrvatski branitelji, predstavnici Zagrebačke županije, predstavnici Općine Pisarovina i Općine Lasinja, obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i ratnih postrojbi s područja općine Pisarovina Zagrebačke županije krenuli su svečanim mimohodom do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i položili vijence i zapalili svijeće prisjetivši i zahvalivši se braniteljima koji su dali svoje živote kako bi obranili prvu crtu bojišnice. Ispred stare upravne zgrade „Jamnice“, koja je izgrađena 1852. godine u funkciji svratišta i lječilišta, a oštećena u ratu, snimljena je zajednička fotografija. Na prostoru Kupskih večeri nastavljeno je druženje koje je završeno malonogometnim turnirom „404 vitezova“ na kojem su sudjelovale ekipe: Braniteljska udruga Zavjet, Udruga branitelja općine Pisarovina i Zajednica branitelja Gojko Šušak Zagrebačke županije. Prijelazni pehar i ovaj put ponijela je braniteljska udruga „Zavjet“. Malonogometni braniteljski turnir „404 vitezova“ održava se drugi put u Pisarovini, u organizaciji načelnika Općine Pisarovina Tome Kovačića i Zajednice branitelja Gojko Šušak Zagrebačke županije, u spomen na 404 poginula branitelja iz Zagrebačke županije, a nastojat će se održavati svake godine s ciljem da postane tradicionalni.

Uz veliki dječji zabavni park bilo je za svakog ponešto, mogli su se kupiti domaći proizvodi, kao što su med, ekološki uzgojeno povrće, kozji i kravlji sir, sok od jabuke, štrudle; rukotvorine – razni suveniri, nakit, dizajnirani rokovnici; ručno izrađene kreme i sapuni; moglo se doznati više o pticama koje obitavaju na našem području u knjigama, brošurama, igrama JU „Zeleni prsten“; mogli ste si izmjeriti tlak i šećer; pucati iz pračke; pogledati nogomet (rezultati su ovdje) ili vatrogasno natjecanje sa starom ručnom vatrogasnom špricom. Mora se naglasiti da je ženska ekipa trebala manje vremena za izvođenje vježbe: 1. mjesto osvojile su članice ekipe DVD-Gradec Pokupski, za 85,47 sekundi, a 2. mjesto DVD Pisarovina, za 94,41 sekunde. Muške ekipe izvele su vježbu sa sljedećim vremenom: DVD Pisarovina sa 104,25 sek., DVD L. Sredičko sa 104,84 sek. i DVD Selsko Brdo sa 112,22 sekunde. Oni malo jači okušali su se u potezanju užeta i tu je presudilo iskustvo, jer je pobijedila ekipa Udruge umirovljenika općine Pisarovina. Osim aktivnosti na travi, bilo je aktivnosti na rijeci Kupi gdje su održane dvije veslačke utrke: Otvorena i Utrka (grado)načelnika. U svakoj trci bilo je po šest ekipa s dvoje veslača u starim drvenim čamcima. I ove godine u utrci (grado)načelnika prijelazni pehar osvojila je ekipa Općine Lasinja. U otvorenoj veslačkoj utrci pobijedili su iskusni veslači, ekipa „Veterani“.

Osim sporta i rekreacije, bila je bogata gastro ponuda – specijaliteti ribiča i lovaca. Članovi ribičkog društva „Smuđ“ iz Donje Kupčine pripremili su i podijelili fini fiš paprikaš. Lovačka društva iz Jamnice Pisarovinske, Donje Kupčine, Bratine, Gorice Jamničke i gosti iz susjedne općine, Kupinca, natjecali su se u spremanju srnećeg paprikaša, a pobijedila je ekipa LU „Vepar“ iz Jamnice Pisarovinske.

Kraj dana i nastavak večeri razerviran je za FIO Show uz nastup kulturno umjetničkih društava: „Bratinečko srce“, „Magdalena“ Donja Kupčina i „Vrhovje“ župe Dubranec te pjevačko-tamburaškog zbora Udruge umirovljenika općine Pisarovina, te grupe „Mystic“.

Unatoč kiši, ove Kupske večeri donijele su dobro raspoloženje, puno pjesme i plesa i druženja uz pozitivno ozračje koje želimo da se ponovi i sljedeće godine. procjenjuje se

Hvala svim sudionicima što su se okupili i doprinijeli bogatom programu Kupskih večeri, kao i suorganizatorima ugostiteljskog obrta „TENT“.