• foto2
  • foto8
  • foto6
  • foto4
  • foto5
  • foto1
  • foto7
  • foto3

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

6. rujna održan je Etno koncert u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Dan je započeo izložbama i otvorenjem novog svadbenog postava u čardaku. Predstavljena je izložba ručnika kojim su se kitili zastavnici koji su imali važnu ulogu u vođenju svadbene povorke. Djeca su izložila svoje radove koje su radila na radionica i koji su vezani uz svadbu – bukete za mladenke i svadbene kitice kojima su se kitili svati te našivena platna. Fotografije s vjenčanja koje su nam ustupili mještani i koje su potom duplicirane, uvrštene su u zbirku fotografija Zavičajnog muzeja po nazivom „Mladenci 20 . st“. Skupljene su i novije fotografije, od početka 21. stoljeća i koje će se i dalje skupljati. Zbirka fotografija i svadbeni postav moći će se razgledati u muzeju u radno vrijeme muzeja ili uz najavu.

Posjetitelji su se i sami mogli okušati na radionici izrade cvjetova i kitica. Domaće proizvode i ručni rad izložili su OG Mikuljan i B. Brcković.

Koncert je započeo zbor umirovljenika općine Pisarovina čiji članovi su nas uveli u svadbene običaje u kojima je posebnu ulogu imao zastavnik koji je vodio svadbenu povorku od doma mladenca, do doma mladenke te do ponovnog vraćanja povorke s vjenčanja na slavlje. Članovi zbora bili su okićeni svadbenim kiticama kakvima su se kitili svati u prvoj polovici 20. st. Kako je to bilo u Bratini pokazao nam je KUD „Bratinečko srce“ u koreografiji „U nedelju pojdem zamuža“, a u koreografiji „Vu Dragonošcu bajs popeva“ KUD-a „Vrhovje“ župe Dubranec  mogli smo vidjeti svadbene običaje Dragonošca i okolnih sela. KUD „Magdalena“ pokazao nam je splet pjesama i plesova Donje Kupčine.

Koncert „Singrlica“ i Tomislava Golubana na usnoj harmonici proveo nas je pjesmom diljem Lijepe naše i na upečatljiv način priveo kraju ovaj 7. Koncert u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina.

Organizatori zahvaljuju svima koji su sudjelovali i pomagali u pripremi ovog događaja.