• foto8
  • foto5
  • foto7
  • foto4
  • foto2
  • foto1
  • foto3
  • foto6

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

DSC 0243Dan Općine i blagdan svog zaštitnika, Svetog Martina, 11.11. obilježila je općina Pisarovina. Općinsko vodstvo, na čelu s načelnikom Tomom Kovačićem, tim je povodom, tradicionalno, upriličilo prijem za obitelji poginulih hrvatskih branitelja i udruga iz domovinskog rata, te položilo vijence na spomen obilježja poginulim braniteljima u parku ispred pogona Jamnica i u šumi Petrinske Stani u Donjoj Kupčini, nakon čega je, kao i obično, služena sveta misa u crkvi svetog Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj.

Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća. Načelnik Tomo Kovačić rekao je da se nada da će nova Vlada RH imati sluha i htijenja prepoznati značaj i doprinos Gospodarske zone Pisarovina u ukupnom hrvatskom gospodarstvu i u prioritetnom postupku pokrenuti projekt gradnje državne ceste od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb do Pisarovine, projekt koji već četiri godine, naglasio je, leži u ladicama vodstva Hrvatskih cesta. „Također, nadam se da će konačno biti objavljeni natječaji za gradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama obećani od resornoga ministra prije više od šest mjeseci. Nove investicije koje su u tijeku i one koje će biti započete početkom iduće godine u našoj gospodarskoj zoni daju nam opravdanu nadu da će se ozbiljno shvatiti nužna i hitna potreba ulaganja u infrastrukturu“, rekao je načelnik.

Na kraju je poručio da se nada da će dosadašnji stupanj razvoja općine Pisarovina, te njezin geografski i strateški položaj, biti dovoljni razlozi „da nikada i nikome neće pasti na pamet da, nepromišljenim odlukama, pokuša ukinuti općinu koja ima sve uvjete za normalno funkcioniranje i samofinanciranje“.

Svečanosti je, uz ostale, prisustvovao i počasni građanin ove općine - Andrija Hebrang, a ispred Zagrebačke županije zamjenik župana Damir Tomljenović, koji se posebno osvrnuo na sve češće medijske napise o potrebi ukidanja županija i općina. Kao dobar primjer razvoja određenog područja naveo je upravo općinu Pisarovina koja je u zadnjih nekoliko godina uspjela na svoje područje privući nekoliko većih investitora poput „König metalla“ ili Krašograda, što se sigurno ne bi dogodilo da oni koji odlučuju o razvoju nekog područja ne žive ovdje. „Nije istina da novaca za rad malih općina nema, nego je riječ o tome da se nije dogodila nužna decentralizacija. Ljudima je potrebna vlast koju mogu dnevno komunicirati i kontrolirati“, rekao je Tomljenović.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te Nijaz Tatarević ispred općine Bosanske Krupe iz BiH.

Nazočne je oduševio i nastup KUD-a "Bratinečko srce" iz Bratine i KUD-a "Magdalena" Donja Kupčina, te recitacija svestranog umjetnika Izvora Oreba.

Na kraju sjednice podijeljene su općinske nagrade. Primili su ih Grupa „König metall, GmbH&Co.KG.“, dr. Gordana Gržan, pukovnik Dario Torjanec, Juraj Živković, Franjo Kušević i Ozana Milatović. 

Priznanja su primili i dobitnici nagrada u akciji Zeleni cvijet koju organizira Turistička zajednica općine Pisarovina. Dobitnici nagrada su: obitelj Lapaine iz Jamnice Pisarovinske, obitelj Kušević iz Lučelnice, obitelj Rupčić iz Velike Jamničke za najljepšu okućnicu, a za najljepši balkon: obitelj Stepušin iz Donje Kupčine, obitelj Soltan iz Bratine i obitelj Gruičić iz Pisarovine. Sjednica je završila otvaranjem izložbe slika koje su nastale na likovnoj koloniji "Pisarovina 2015", a u kojoj su sudjelovali članovi Udruge likovnih autora Karlovca, čiji predsjednik Mišo Pakši je primio zahvalnice u ime svih sudionika likovne kolonije.

Kako bi sve prošlo u vedrom i veselom tonu pobrinuo se tamburaški sastav "Colapis" iz Lasinje nakon sjednice.