• foto3
  • foto8
  • foto1
  • foto5
  • foto2
  • foto6
  • foto7
  • foto4

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u obrambenom Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Pozivamo vas da uoči obljetnice stradanja 17. 11. 2017. upalite svijeće ispred svojih domova. Paljenje svijeća bit će i ispred crkve sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini u 18 sati kada će biti i sveta misa.

DSC 8947

Uoči blagdana Sv. Martina održan je koncert Ansambla za ranu glazbu Otium u župnoj crkvi u Jamnici Pisarovinskoj. Skladbe datiraju iz razdoblja 14. – 16. stoljeća, a izveli su ih Ivana Bičanić, sopran; Helena Galovac, alt; Igor Peteh, tenor, Rober Šantek, bas. Stihove je kazivala Sonja Nikolić.

Svoj dan Općina Pisarovina proslavila je na dan općinskoga zaštitnika - sv. Martina 11.11.2017. Prije koncelebrirane svete mise u crkvi sv. Martina biskupa položeni su vijenci na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima kod pogona „Jamnice“ i u šumi Petrinske Stani u Donjoj Kupčini. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, načelnik Tomo Kovačić govorio je o projektima koji su pred Općinom, a planiraju se realizirati u suradnji s nadležnim državnim tijelima, Zagrebačkom županijom i sredstvima EU fondova.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske ceste prepoznali su potrebu i važnost izgradnje nove državne ceste - od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb do Pisarovine. Izrada glavnog projekta je u završnoj fazi, a sama gradnja planira je u 2019. i 2020. godini“, rekao je Kovačić, dodavši da je u pripremi potpisivanje sporazuma između Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda o izmještanju ceste od obale Kupe prema Gradecu Pokupskom, čime se rješava problem sigurnosti prometa i izoliranosti ovoga naselja za vrijeme poplava. Govorio je i o projektu katastarske izmjere, bez ijedne kune ulaganja vlasnika zemljišta i objekata na njemu, kao i razvoju turizma.

„Dosadašnji stupanj razvoja općine te njezin geografski i strateški položaj dovoljan su razlog da više nikada nikome ne padne na um da nepromišljenim odlukama ili populističkim mjerama pokuša ukinuti općinu koja ima sve uvjete za normalno funkcioniranje i samofinanciranje“, poručio je Kovačić.

Uz izaslanika predsjednika Sabora RH, Andriju Hebranga koji je na središnjem trgu otkrio skulpturu Jane, čime je trajno obilježeno najpoznatije izvorište prirodne mineralne vode u RH - Jamničke kiselice, prisutnima se obratila i zamjenica župana Nadica Žužak te Mladen Pandža koji je najavio početak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Lučelnica. Sjednici su nazočili i general Mladen Markač, saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, savjetnik predsjednice Davorin Štetner, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

Skulptura Jane tako će krasiti Trg Stjepana Radića čiji autori su umjetnici Emilija Karlavaris i Izvor Oreb. Odljev skulpture Jane u prirodnoj veličini u leguri aluminija izrađen je u ljevaonici Ujević.

Dodijeljena su javna priznanja Malonogometnom klubu Lučelnica, Rukometnom klubu Jamnica, Mateu Krotu (Judo klub), Davidu Pavletiću (Judo klub), Lorenzu Vujaniću (streličarski klub), DVD-u Pisarovina i Ivanu Špišiću (Kavana i pizzeria Jamnici). Dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice i balkone u akciji Zeleni cvijet TZ općine Pisarovina: obitelji Milčić iz Donje Kupčine, Pavek iz Pisarovine, te Britvec iz Donje Kupčine (prva tri mjesta za okućnicu) i obitelji Pongrac iz Velike Jamničke, Sadak iz Velike Jamničke i Penezić iz Bratine za najljepše balkone.

Prije početka svečane sjednice, vatrogascima Bratine, kao jednom od tri središnja vatrogasna društva na prostoru općine, uručeni su ključevi navalnoga vozila, kapaciteta 2800 litara vode. Nadograđeno je na MAN-ovom podvozju, a njegova ukupna vrijednost je oko 700.000 kuna, od čega je dio sredstava osigurala i Zagrebačka županija. 

Program je vodila Lejdi Oreb, a pjesmom su ga uveličale VIS JANE iz Velike Gorice koje je omogućila Turistička zajednica Zagrebačke županije.

U prigodi dana Pisarovine svečano su otvorene i nove prostorije Općine. Vrpcu je prerezao Andrija Hebrang, počasni građanin općine Pisarovina. Tom prigodom u novom prostoru otvorena je i izložba fotografija i zapisa o životu i radu mještana Bratine povodom 10 godina postojanja KUD-a „Bratinečko srce“.

View the embedded image gallery online at:
http://pisarovina.hr/novosti/11-opcina-novosti#sigFreeIdec75346c21

DSC 0364

Obilaskom pčelarsko-prerađivačkog pogona tvrtke PIP d.o.o. i pogona KM Kovnice d.o.o. (novi naziv njemačke poslovne grupe „König metall” iz Gagenaua, op.a.) te polaganjem kamena temeljca za budući pogon za proizvodnju metalne galanterije Mihoković d.o.o. obilježen je 1. susret poduzetnika općine Pisarovina.

Proizvodni pogon tvrtke Mihoković d.o.o. bit će 11. po redu u Poduzetničkoj zoni Pisarovina, a otvorenje ovog 8,5 milijuna kuna vrijednog pogona očekuje se sredinom rujna 2018. godine. Za ovaj projekt povećanja prostornih kapaciteta i jačanja tehnološke opremljenosti tvrtka Mihoković dobila je 3,6 milijuna kuna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

U ime domaćina okupljene poduzetnike i goste pozdravio je načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić istaknuvši pritom da je realizacija Poduzetničke zone i daljnje ulaganje u nju, kao i privlačenje novih investitora, u apsolutnom interesu Općine koja se trudi stvoriti infrastrukturne uvjete kako bi olakšala poslovanje svojih poduzetnika.

Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, podsjetila je da jedinice lokalne samouprave, ali i poduzetnici imaju snažan oslonac u Županiji. „Tako smo nedavnim rebalansom proračuna povećali sredstva za poticanje razvoja poduzetništva u 2017. godini za 125 posto, odnosno na ukupno 7,2 milijuna kuna“, rekla je Žužak dodavši da je Županija u posljednjih 10-ak godina u razvoj Poduzetničke zone Pisarovina uložila oko 5 milijuna kuna.

Susretu, koji je upriličen povodom Dana općine Pisarovina, prisustvovala je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je ovom prigodom pohvalila prijateljsku orijentiranost Općine prema poduzetnicima te istaknula da je nova cesta koja bi Poduzetničku zonu Pisarovina povezivala s autoputom Zagreb – Karlovac nužna i u planu izgradnje do 2020. godine. „Ona će zasigurno dati jedan novi zamah ovoj poduzetničkoj zoni koja je već sad među top 10 poduzetničkih zona u Republici Hrvatskoj“, rekla je Dalić.

Susretu je nazočila i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman.

 DSC 0321

DSC 0305

 

DSC 0312

DSC 0315

DSC 0325

DSC 0336

DSC 0344

DSC 0353

DSC 0367

DSC 0370

 

DSC 0377

DSC 0392

DSC 0404

DSC 0418

DSC 0426

DSC 0438