• foto5
  • foto6
  • foto3
  • foto4
  • foto7
  • foto1
  • foto8
  • foto2

IMG 20180610 150827

U organizaciji TZ općine Pisarovina i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, u nedjelju, 10. lipnja 2018. održana je biciklijada „Put bijele rode“. Stotinjak profesionalaca i amatera svih uzrasta, unatoč izuzetno toplom vremenu, uživalo je vozeći od centra općine Pisarovina kroz netaknute dijelove prirode uz rijeku Kupu sve do Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Biciklijada „Put bijele rode“ održana je po treći s ciljem promocije zaštite i promocije prirodnih ljepota Zagrebačke županije.

Start biciklijade je bio na Trgu Stjepana Radića u Pisarovini, a kod crkve sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini slijedio je blagoslov bicikala i sudionika. Biciklijada se nastavila do Zavičajnog muzeja Donja Kupčina gdje je načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić, ujedno i sam sudionik biciklijade, pozdravio prisutne. U dvorištu muzeja stručni suradnik JU Zeleni prsten Luka Basrek održao je predavanje o Pokupskom bazenu – dijelu europske ekološke mreže Natura 2000. Nakon odmora i okrijepe, bilo je omogućeno besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina.

Objašnjavajući zašto se biciklijada zove „Put bijele rode“ ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović istaknula je: „Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša. Općina Pisarovina je općina s najviše gnijezda u Zagrebačkoj Županiji, a tu se nalazi i selo roda u Zagrebačkoj županiji, Donja Kupčina - selo s gotovo 30 gnijezda roda. U Donjoj Kupčini je prstenovano prošle godine i najviše ptića, čak njih 49!

Ističemo da je bilo biciklista iz Zagreba, Karlovca, Žumberka, Bregane i drugih mjesta, a osim profesionalaca, rutu od 11 km odvozili su uz roditelje, djede, bake i ostale sudionike, i oni najmlađi, kojima je to bila velika avantura te im čestitamo na tome!

Sudionici biciklijade, a i oni koji nisu mogli biciklirati, dali su svoj doprinos za rehabilitaciju Lucasa Čačkovića prikupivši 4.000,00 kn, a od prodaje tombole prikupljeno je 825,00 kn. Zahvaljujemo svim učesnicima, kao i donatorima za tombolu: Trgo-prijevozu Kovačić, PIP-u i BIPI.