• foto8
  • foto6
  • foto3
  • foto2
  • foto4
  • foto7
  • foto5
  • foto1

DSC 6942

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s TZ općine Pisarovina i udrugom „Tri rijeke“ obilježila je Dan roda manifestacijom „Put bijele rode“ 2. i 3.  rujna 2017. godine u selu s najviše roda na području Zagrebačke županije, Donjoj Kupčini, općina Pisarovina.  Manifestacija se održala u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina, jednom od najvećih hrvatskih muzeja na otvorenom koji čuva bogatu povijest Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. Cilj manifestacije je zaštita i očuvanja bijele rode, edukacija i promicanje zaštite prirode i prirodnih vrijednosti Zagrebačke županije.

Mještanima Donje Kupčine na čijim se obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze gnijezda rode dodijeljene su zahvalnice kako bi im se zahvalilo što na svojim krovovima čuvaju rodina gnijezda jer na taj način sudjeluju u očuvanju biološke baštine svog kraja. „Vi ste ponos Zagrebačke županije“ istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije te dodala  „Rode nam se svake godine vraćaju s juga Afrike i to je dokaz da živimo u zdravom okolišu.”

U sklopu manifestacije predstavljena je „Antologije natječaja za haiku na temu bijela roda“ i dodijeljena priznanja najuspješnijim autorima. Međunarodni natječaj na temu „bijela roda“  bio je raspisan u više kategorije na hrvatskom i engleskom jeziku, za djecu i odrasle. Ukupno je pristiglo 776 radova iz 38 zemalja, a najmlađi nagrađeni autori su imali samo 7 godina. Prilikom dodjele priznanja pobjednicima zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je: „Bijela roda je simbol prirode i ruralnih područja i, prije svega, utječe na nas kako bismo očuvali prirodu i brinuli o njoj“.

 Manifestacija je imala i svoj humanitarni karakter. U subotu su mnogobrojni mještani unatoč lošem vremenu sudjelovali u humanitarnoj biciklijadi kako bi pomogli u liječenju svom sumještaninu Lucasu Čačkoviću. Taj dan prikupilo se 11.350,00 kn od kotizacija, donacija i tombola.

U sklopu bogatog programa posjetitelji su uživali u izloži fotografija roda, edukativnom predavanju o rodama, razgledu zavičajnom muzeja, ali i različitim domaćim proizvodima koji su nekad pripremali i jeli naši stari. Manifestacija Put bijele rode završila je etno-koncertom na kojemu su nastupali KUD Magdalena iz Donje Kupčine, Ansambl „Lipe“ iz Siska, Zbor umirovljenika općine Pisarovina i Folklorna skupina „Jeteliček“ Češke besede Zagreb.

Kako je i u nedjelju nastavljena humanitarna akcija za Lucasa Čačkovića, gosti i sudionici programa u Zavičajnom muzeju te župljani Sv. Marije Magdalene nakon mise prikupili su 3.910,00 kn.

TZ općine Pisarovina zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi programa: LD "Šljuka" Donja Kupčina, KUD-u Magdalena, mještanima koji su donirali kukuruz za kuhanje i ženama koje su ispekle kolače, mlince, gibanice... te pripremile etno stol. Svoje proizvode izložili su: OPG Vularić (prozvodi od buče) i OPG Gumbarević (med i proizvodi od meda), OPG Marušić (bijeli luk) i Branka Brcković (ručni rad).

Pokrovitelji manifestacije: Općina Pisarovina i Zagrebačka županija.

View the embedded image gallery online at:
http://pisarovina.hr/15-turizam-novosti#sigFreeId98122b286a

View the embedded image gallery online at:
http://pisarovina.hr/15-turizam-novosti#sigFreeIdd9c9f27308

HA REH web

Poštovani,

U slučaju kiše humanitarna biciklijada  neće se odgođati, ali neće ići s Trga Stjepana Radića nego pozivamo sve da dođu u Društveni dom u Donju Kupčinu od 10 sati (drugim prometalima, autima): Kotizacije 20 kn u cilju prikupljanja sredstava za Lucasa Čačkovića. Lucas svakodnevno pohađa vježbe uz pomoć robota u poliklinici Glavić u Zagrebu koje mu pomažu da samostalno prohoda. Potrebno je 12 tjedana vježbi da bi Lucas prohodao. Trošak vježbi je 90.000,00 kn.

Biciklijada

Na cilju sudionici dobivaju sendvič, kuhani kukuruz, 1 piće  i majicu.

Bit će i zasebno ugostiteljska ponuda.

Imamo pripremljen program: besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja, predavanje o rodama, poligon sigurne vožnje za djecu i TOMBOLU.

Radujemo se vašem dolasku!

Ukoliko želite uplatiti i donaciju možete to učiniti tako da uplatite novčani iznos koji želite na broj otvorenog humanitarnog računa koji glasi na Turističku zajednicu općine Pisarovina: HR 67 2390 0011 5001 2384 1, a u opis plaćanja navesti: DONACIJA ZA LUCASA ČAČKOVIĆA.

Račun će biti otvoren do 30.9.2017. Na kraju akcije sva novčana sredstva doznačuju se na žiro račun koji glasi na Lucasa Čačkovića. Rješenje kojim se dodjeljuje odobrenje za provođenje ove humanitarne akcije nalazi se ovdje.

majica

Put bijele rode

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, TZ općine Pisarovina i udruga „Tri rijeke“ pozivaju  Vas na manifestaciju „Put bijele rode“ 2. i 3.  rujna 2017. godine u selo s najviše roda na području Zagrebačke županije, Donju Kupčinu, općina Pisarovina.

U subotu 2. rujna dođite na humanitarnu biciklijadu „Put rode“. Start je u 10:00 sati na Trgu Stjepana Radića u Pisarovini. Vozi se prema Jamnici ulicom Vladimira Nazora, nastavlja se uz Kupu do crkve sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini gdje će biti blagoslov bicikala te zajednička fotografija. Cilj biciklijade je u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina gdje sve sudionike očekuje ručak, kuhani kukuruz i druženje u dvorištu muzeja uz predavanje o rodama. Za djecu smo pripremili natjecanja na poligonu sigurne vožnje!

Kotizacija za biciklijadu iznosi 20,00 kn, a cjelokupni iznos utrošit će se na liječenje Lucasa Čačkovića. Lucas vježba uz pomoć robota kako bi mogao prohodati. Trošak vježbi tjedno iznosi 7.500,00 kn, a potrebno je 12 tjedana vježbi kako bi Lucas samostalno prohodao.

Predprijave su do 31.8.2017. na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili tel. 099 409 5514. Prvih 120 prijavljenih dobiva majice. U slučaju kiše biciklijada se odgađa!

Nedjelja 3. rujna je rezervirana za kulturno umjetnički program – razgledavanje muzeja, predstavljanje Antologije natječaja za haiku na temu „bijela roda“ i etno koncert. Od 18 sati svi posjetitelji će moći razgledati vrlo zanimljiv Zavičajni muzej Donja Kupčina, saznati kako se nekad živjelo na tom području, ali i degustirati hranu koju su nekad jeli naši stari.

Antologija natječaja za haiku na temu „bijele rode“ sadrži najbolje radove s međunarodnog natječaja na temu „bijela roda“ u tri kategorije; međunarodni natječaj na engleskom jeziku, natječaj za učenike osnovnih škola na hrvatskom jeziku i za odrasle na hrvatskom jeziku. Konkurencija je bila jako velika, na natječaj je pristiglo je 776 radova iz 38 zemalja a da li je međunarodni žiri odradio dobar posao, procijeniti sami.

Svim stanovnicima Donje Kupčine, koji na svojim kućama ili gospodarskim objektima imaju gnijezdo bijele rode JU Zeleni prsten dodijelit će priznanje u znak zahvale za višegodišnju brigu i očuvanje te strogo zaštićene vrste.

Veselimo se Vašem dolasku!

letak biciklijada

letak etno koncert

plakat

 

edited Letak rode A5 1 1

 

edited Letak rode A5 1 2

plakat Bratina page 001